Wednesday, November 16, 2011

Mitos - Hantu Toyol

Ialah sejenis hantu sekan kanak2 yg diseru oleh seorg bomoh drpd janin seorg yg telah mati demi utk mencuri ataupun melakukan kejahatan. Menurut kepercayaan org melayu, toyol ialah roh seorg bati yg mati dlm kandungan ataupun digugurkan. Toyol dikatakan mula2 di bawa kesini dr Mekah (dgn bayaran) & dibela oleh pengamal2 ilmu hitam. Walaubagaimanapun, toyol hanya mencuri dalam jumlah yg sama dgn harga di beli. Dikatakan tuannya tidaklah akan jadi kaya, tapi tak akan juga kesempitan wang. Toyol harus diberi makan dgn tangkal darah yg dikeluarkan drpd ibujari kakai tuannya. Tangkal darah ini selalulany dlm bentuk seketul tablet kayu dgn nama bayi yg mati itu tertulis padanya. Beberapa titisan darah tuannya dititiskan ke atas tablet ini setiap hari utk 'menjamu' si toyol. Cerita2 lain mengatakan yg darah seekor ayam jantan korban akan dijamu utk toyol. sama seperti janin yg diawet, ia disimpan dlm balang & disorokkan ditempat yg gelap sehinggalah 'khidmatnya' diperlukan. Toyol dikenali ramai sbg makhluk kecil dan pendek dgn perut yg memboroi, bermata lebar dgn telinga yg besar dan tajam serta memiliki sifat2 kebudakan, sama seperti goblin. Apabila 3 makhluk dilaporkan terperangkap dlm pejabat seorg pengetua disebuah sek.di Cheras pada thn 2005, makhluk2 itu dilaporkan sbg bewarna hijau dan hanya ketinggian separas lutut.

Sepertimana toyol menjelma merupai seorg kanak2, ia juga dikatakan mempunyai perwatakan, kebijaksanaan, kekeliaran seorg kanak2. Maka salah satu cara utk menghalang toyol ialah dgn meletakkan ketam2 hidup disekeliling rumah. Toyol dikatakan akan leka bermain dgn ketam2 itu sehingga subuh, sehinggakan ia tidak sempat mencuri apa2. Kamu juga boleh gunakan guli2. Budak2 nakal dr alam ghaib ini selalunya dilihat sbg makhluk yg tidak berupaya utk membunuh.

Di Jawa, toyol dipercayai berfungsi sbg hantu pembantu yg menetap dibandar2 utk mencuri wang, manakala rakannya yg bersifat kampung iaitu Gebleg pula mencuri nasi. Hantu pencuri nasi ini mengambil seekor ayam yg menyorokkan nasi di bawak kepak2nya dan kemudiannya memeunggahnya ke dlm bekas2 milik tuannya.
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment